09
Δευ, Δεκ
0 New Articles

Σημαντικός διατροφικός οδηγός

Τα καλά λίπη ονομάζονται πολυακόρεστα και μονοακόρεστα.
Τα πρώτα τα βρίσκουμε στο φυτικό λάδι όπως το καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο και σησαμέλαιο. Τα μονοακόρεστα λίπη τα βρίσκουμε στις ελιές, φυστικέλαιο, και στα αβοκάντο.

Share it!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

Μικρές ποσότητες από αυτά τα καλά λιπαρά μπορούν να καταναλώνονται ημερησίως
Τα ακόρεστα λίπη, τα βρίσκουμε στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως επίσης και σε συγκεκριμένα έλαια όπως λάδι καρύδας, χουρμάδες.
Ακόρεστα λίπη έχουν επίσης η μαργαρίνη, το επεξεργασμένο φυστικοβούτυρο.
Όλα αυτά τα λίπη μπορεί να προκαλέσουν καρδιοαγγειακές παθήσεις και θα πρέπει να κατά βάση να αποφεύγονται.

Τι πρέπει να τρώτε

Α).Τρώτε εάν μπορείτε καθημερινά στην διάρκεια του προγράμματος ελέγχου βάρους.
Πουλερικά όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο, ροδέλες, φιλέτο, χοιρινό, ψάρι, τόνο, ασπράδι αυγού, παστεριωμένο γάλα, γάλα από ρύζι ή σόγια με χαμηλά λιπαρά, άπαχο κασέρι, προϊόντα σόγιας χαμηλών λιπαρών.

Mε μέτρο και προσοχή

Β).Κόκκινο κρέας με χαμηλά λιπαρά, σολομός, σκουμπρί, γαρίδες, σαρδέλες, καλαμάρια, γάλα χαμηλών λιπαρών, καταψυγμένα προϊόντα χαμηλών λιπαρών, προϊόντα σόγιας με κανονικά λιπαρά, ελαιόλαδο, κάστανα

Αποφεύγετε γιατί παχαίνουν

Γ).Όλα τα τηγανητά, πουλερικά με λιπαρή πέτσα, κρέατα που έχουν οργανικές ουσίες, μπριζόλες, μπιφτέκι, λουκάνικα, κρύα κοψίδια, σαλάμια, μπέικον, ζαμπόν, συσκευασμένος τόνος με λάδι, αυγά ομελέτες, πλήρες γάλα και τυρί, frozen entrees, high-fat, τηγανητές πατάτες, πατατάκια, ολόπαχη μαργαρίνη, βούτυρο, μαγιονέζα, sos, cream, cream cheese, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί και σπόροι, έλαια καρπών, σάλτσες.

Υδατάνθρακες

Χρειάζεται να καταναλώνουμε συγκεκριμένες ποσότητες υδατανθράκων καθημερινά γιατί αποτελούν πηγή ενέργειας για το σώμα. Υπάρχουν τριών ειδών υδατάνθρακες, πολυμερείς, διυλισμένοι και απλοί. Πολυμερείς ή ολικής άλεσης υδατάνθρακες είναι αυτοί που πρέπει να τρώμε για καλή και ισορροπημένη υγεία.
Συνήθως είναι σχετικά χαμηλοί σε λιπαρά και πλούσιοι σε βιταμίνες, άλατα και φυτικές ίνες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυμερών υδατανθράκων αμυλώδη φαγητά όπως οι πατάτες, γλυκοπατάτες , καλαμπόκι, ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά, φασόλια, μπιζέλια και φακές.

Διυλισμένοι υδατάνθρακες αποτελούν τα, άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι και μακαρόνια, μπισκότα, πίτες, τούρτες όπως και τα περισσότερα ψητά γλυκά.
Είναι προτεινόμενο να αποφεύγονται τέτοιου είδους υδατάνθρακες γιατί έχουν πολλές θερμίδες και είναι χαμηλοί σε θρεπτικά συστατικά.

Οι απλοί υδατάνθρακες είναι γνωστοί και ως σάκχαρα.
Μερικοί τέτοιοι υδατάνθρακες είναι καλό να τους τρώμε όπως φρέσκα φρούτα με την φλοίδα τους. Άλλοι απλοί υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά όταν είστε σε πρόγραμμα έλεγχου βάρους.
Π.χ. άσπρη ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, μέλι, maple syrup, μελάσα, σιρόπι βύνης, μαρμελάδα και ζελέ.
Είναι εύκολο να υπέρ-καταναλώσουμε διυλισμένους και απλούς υδατάνθρακες. Από την στιγμή που ακολουθείτε ένα πρόγραμμα ελέγχου βάρους συστήνετε να αποφεύγονται τέτοιου είδους υδατάνθρακες.
Τρώτε καθημερινά από την λίστα της πρώτης κατηγορίας, ελαττώστε σε μία με δύο φορές την εβδομάδα από την δεύτερη κατηγορία και προσπαθήστε να αποφεύγετε αυτά από την τρίτη κατηγορία ειδικά όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Καθημερινά

Ζυμαρικά, ψωμί, bagels και κράκερ ολικής άλεσης, κουάκερ, δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς επιπρόσθετα σάκχαρα, μαύρο ρύζι, καλαμπόκι, φασόλια, μπιζέλια, όσπρια, φακές, γλυκοπατάτα, λαχανικά, ντομάτες, φρέσκα φρούτα με την φλούδα, pop-corn χωρίς λάδι.

Μια-δυο φορές την εβδομάδα
Κέικ, κουλούρια, πατάτες, φρούτα σε κονσέρβα, λαχανικά σε κονσέρβα, σορμπέ, σερμπέτι, πουτίγκα χωρίς ζάχαρη, μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά ή άλλα γλυκά με χαμηλά λιπαρά, κρασί, μέχρι 6 fl. oz.

Να αποφεύγετε

Ζυμαρικά, ψωμί, κράκερ από άσπρο αλεύρι, δημητριακά με ζάχαρη, κρουασάν, ντόνατς, πίτες, άσπρο ρύζι, φρούτα κονσέρβας με πρόσθετη ζάχαρη, αποξηραμένα φρούτα, pop-corn με βούτυρο, παγωτό, σοκολάτες, γλυκίσματα, αναψυκτικά, μπύρα.